Eigenhuis Eigenstroom
Eigenhuis Eigenstroom

Blog

Zonnepanelen op het dak en 10 redenen om deze te nemen

10 redenen om zonnepanelen te nemen

Zonnepanelen. Dit is al vele jaren een veelbesproken onderwerp. Of het gaat om bedrijven of particulieren, het onderwerp lijkt iedereen te raken. Dat niet alleen, ook in het nieuws wordt er met enige regelmaat over gesproken. Dit heeft alles te maken met de huidige energietransitie waar wij ons in bevinden. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen kan niet meer onopgemerkt blijven.

Wellicht twijfelt u nog om zonnepanelen te laten installeren, dat kan! Daarom geven wij u hier 10 goede redenen om zonnepanelen te nemen.

1. Lagere energiekosten

Uiteraard weet u dat zonnepanelen stroom opwekken. Doordat u zelf stroom opwekt, zullen de maandelijkse energiekosten lager worden. Hiermee bespaart u dus op uw energierekening. Afhankelijk van de grootte van uw dak en de hoeveelheid zonnepanelen die u aanlegt, kunt u flink gaan besparen! Dit is een fijne gedachte, zeker in tijden waar de energieprijzen flink kunnen schommelen.

2. Beter voor het milieu

Energiecentrales maken gebruik van o.a. kolen en gas om energie op te wekken. Dit zijn fossiele brandstoffen die bij de verbranding CO2 en andere broeikasgassen uitstoten. Dit zorgt voor een versterkt broeikaseffect, waardoor het behalen van de klimaatdoelen moeilijker wordt. Zonnepanelen gebruiken echter de zon om energie op te wekken. Bij deze omzetting komt er geen CO2 vrij, wat dus goed is voor het klimaat, de natuur en het milieu!

3. Waardeverhoging van de woning

Een ander voordeel waar niet vaak aan gedacht wordt is de waardeverhoging van uw woning. Zodra u zonnepanelen laat installeren, zal de waarde van uw woning stijgen. Dit is een geruststelling voor het geval u binnen enkele jaren wilt verhuizen. Het kan namelijk voorkomen dat u op dat moment uw zonnepanelen nog niet helemaal heeft terugverdiend. Veel mensen zien dit als een obstakel om nu te verduurzamen. Niks is echter minder waar! De kosten van de zonnepanelen kunt u doorrekenen in de vraagprijs van uw huis.

4. Betrouwbare energiebron

In Nederland hebben wij ongeveer 1500 zonuren per jaar. Wanneer de zon fel schijnt, wekken de zonnepanelen de meeste stroom op! Maar ook als er wat bewolking is leveren de zonnepanelen stroom. Hierdoor kan er het hele jaar stroom worden opgewekt. Daarnaast heeft u weinig onderhoud aan uw installatie. Gemiddeld gaat een installatie 25-30 jaar mee, en hoeft er slechts een keer onderhoud plaats te vinden.

5. Onafhankelijkheid van het net

Door middel van batterijen om stroom op te slaan kan men (deels) onafhankelijk worden van het net. In het geval van een stroomstoring kunt u uw apparatuur dan nog steeds blijven gebruiken. Tevens bieden batterijen nog meer mogelijkheden. Door deze installatie kunt u zodra het erg zonnig is stroom opslaan, om dit later te gebruiken. Zo gaat er dus geen stroom verloren én bent u duurzaam bezig.

6. Bescherming tegen prijsstijgingen

Zoals eerder vermeld zijn de energieprijzen erg instabiel. Zeker in 2023 is de onzekerheid groot en kan de stroomprijs snel stijgen. Door zonnepanelen te nemen bent u gegarandeerd voor een stabiele opbrengst, onafhankelijk van wat de energiemaatschappijen doen met de prijzen.

7. Flexibiliteit

De stroom die u opwekt kunt u gebruiken voor meerdere doeleinden. Zo kunt u op een zonnige dag besluiten om uw vaatwasser of wasmachine aan te zetten. Door het uitstellen of plannen van de taken die veel stroom gebruiken, kunt u veel CO2 besparen. Daarnaast kunt u met deze stroom ook uw elektrische auto opladen door middel van een laadpaal. Zo kunt u overdag uw auto opladen zonder dat u hiervoor stroom hoeft af te nemen bij uw leverancier. Goed voor het klimaat én goed voor uw portemonnee.

8. Lage onderhoudskosten

Zodra zonnepanelen geïnstalleerd zijn hoeft u er nauwelijks aandacht aan te besteden. Een goed geplaatste installatie door gecertificeerde monteurs zorgt ervoor dat langdurige efficiëntie gegarandeerd wordt. Hierdoor houdt u gedurende de volledige levensduur van de zonnepanelen een goede stroomopbrengst. Als u uw installatie door EigenHuis EigenStroom laat verzorgen, bent u verzekerd van een professionele installatie!

9. Verduurzaming van het stroomnet

Zonnepanelen worden veelal aangelegd op uw dak. Normaliter wordt dit dak nergens voor gebruikt en vangt het enkel warmte op. Door deze ongebruikte ruimte te benutten draagt u bij aan de energietransitie en de verduurzaming. Wanneer u meer stroom opwekt dan u verbruikt, wordt het teruggeleverd aan het net. Andere gebruikers kunnen deze groene stroom gebruiken, en u wordt gecompenseerd door uw stroomleverancier. Zo draagt u dus bij aan de vergroening én krijgt u hiervoor betaald.

10. Fiscale voordelen voor bedrijven

Voor bedrijven zijn er enkele fiscale voordelen om zonnepanelen aan te schaffen. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hiermee wil de overheid de energietransitie bevorderen en de verduurzaming versnellen. Het investeren in zonne-energie is dus een goede optie om de hoge belastingdruk te verlagen.

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Hebt u interesse in zonnepanelen, accu’s of laadpalen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! U kunt meer lezen over wat wij aanbieden op onze diensten pagina. Voor vragen kunt u ook altijd terecht op onze contactpagina.

Nieuw Zonnepark van Waternet in Nieuwegein

Zonnepanelen in Nieuwegein steeds populairder

De gemeente Nieuwegein spoort al langere tijd het verduurzamen van woningen aan. Isoleren of het plaatsen van zonnepanelen wordt sterk aangemoedigd en kan in sommige gevallen zelfs worden gesubsidieerd. De resultaten hiervan zijn zeker terug te zien. Steeds meer huizen zijn beter geïsoleerd of hebben zonnepanelen op de daken. Duidelijk resultaat van de nieuwe weg die de gemeente is ingeslagen!

Plaatsing van zonnepanelen in Nieuwegein

Meestal heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Echter kan dit soms wel het geval zijn, als u in een monumentaal pand woont. Het is dus belangrijk dat u van tevoren controleert of uw dak wel geschikt is. Hiervoor kunt u kijken op de zonnekaart.

Mocht u meer informatie willen vinden over subsidies, dan biedt de gemeente veel informatie over de financiering rondom het verduurzamen van uw huis. Voor subsidie en andere zaken kunt u hier een kijkje nemen.

Ook EigenHuis EigenStroom plaatst zonnepanelen in Nieuwegein. Wij installeren op veilige en betrouwbare wijze betrouwbare en efficiënte panelen op uw dak. Daarnaast maken wij gebruik van de nieuwste technieken waardoor efficiëntie verhoogd wordt en het bruikbare dakoppervlakte optimaal benut wordt.

Verduurzaming door o.a. zonnepanelen

In Nieuwegein loopt op dit moment het project ‘Zonnevelden’. De ambitie is om minimaal 14 ha aan zonneveld te realiseren tot 2030. Dit wordt gedaan terwijl er ook rekening gehouden wordt met de natuur en het groen in de gemeente, om zo een optimale balans te vinden tussen infrastructuur en de publieke omgeving.

Daarnaast wil Nieuwegein in 2040 volledig klimaatneutraal zijn. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om zo veel mogelijk zonne-energie op te wekken in de gemeente. Het doel is om in 2040 volledig in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Verder lezen kan op de pagina van de gemeente Nieuwegein.

Meer weten over zonnepanelen in Nieuwegein?

Voor meer informatie over groene stroom en de verduurzaming van uw huis kunt u hier meer lezen. Hier leest u o.a. meer over hoe u optimaal kosten bespaart.

Door verduurzaming is te zien dat veel daken zonnepanelen krijgen